Mikä alusta kannattaa valita yrityksen nettisivuille

Nettisivualustan valinta on olennainen päätös, joka vaikuttaa yrityksesi digitaalisen toiminnan sujuvuuteen pitkällä aikavälillä. Alusta määrittää sivustosi ulkoasun ja kävijöiden käyttökokemuksen, mutta myös sen, kuinka helppoa sivujen päivittäminen ja ylläpito on sinulle jatkossa. Alustan valinnassa on hyvä ottaa huomioon paitsi yrityksen nettisivuille asettamat konkreettiset tarpeet, myös oma halukkuutesi ja kykysi hoitaa sivujen päivityksiä ja ylläpitoa.

Kun valittu alusta tukee liiketoimintaasi ja brändiäsi, nettisivusi ovat tehokas markkinoinnin työkalu viestisi välittämisessä ja asiakkaiden houkuttelemisessa.

Tässä artikkelissa käyn läpi kaksi suosittua alustaa, joista minulla on omakohtaista kokemusta: Squarespace ja WordPress. Tarkastelen näiden keskeisiä ominaisuuksia ja sitä, mihin tarkoituksiin ne parhaiten soveltuvat. Lisäksi sivuan muutamaa muuta yleisesti käytössä olevaa alustaa, jotka voivat olla hyvä valinta tietyissä tilanteissa. Jos siis etsit alustaa, joka tarjoaa yrityksellesi parhaat mahdolliset puitteet kasvuun ja asiakkaiden tavoittamiseen, lue eteenpäin ja löydä itsellesi sopivin ratkaisu.

Squarespace — Helppokäyttöinen ja visuaalinen alusta pienyrittäjän tarpeisiin

Squarespace on ykkösvalinta, kun etsitään toimivaa, helppokäyttöistä ja huoltovapaata ratkaisua erityisesti pienyrityksille. Squarespace onkin erittäin suosittu esimerkiksi taide- ja luovilla aloilla sekä palveluntarjoajilla, jotka arvostavat tyylikästä visuaalista ilmettä ja mahdollisuutta päivittää sivujaan itse.

Squarespace taipuu alustana moneen, mikä tekee siitä pienyrittäjän unelman. Niin verkkokauppa, ajanvarausjärjestelmä kuin uutiskirjepalvelu ja blogin pyöritys onnistuu alustalla. Mainittakoon kuitenkin, että puhtaasti tuotevetoisille brändeille, joilla verkkokauppa on pääroolissa, Squarespace ei välttämättä ole paras ratkaisu - vaan tällöin kääntyisin juurikin verkkokauppa-alustan suuntaan. Esim. Shopify on hyvä verkkokauppa vaihtoehto, jonka saa myös linkitettyä Squarespaceen.

 

Squarespace Plussat ja miinukset

+ Kuukaishintainen palvelu, johon sisältyy kaikki tarvittava. Ei tarvita erikseen ostettavia plugineja tai maksullisia lisäosia.

+ Sivujen hallinnointi tapahtuu kätevästi yhdessä paikassa netissä. Ei tarvita esimerkiksi erillistä palveluntarjoajaa webhotellille.

+ Huoltovapaa, ei tarvetta huolehtia sivuston teknisistä päivityksistä tai suojauksesta, sillä alusta sisältää sisäänrakennetun SSL-suojauksen.

+ Helppokäyttöinen ja intuitiivinen alusta sekä simppeli, visuaalinen drag & drop editori.

+ Responsiivinen käyttöliittymä - eli nettisivut toimivat kaikilla laitteilla niin tietokoneella kuin mobiilissa.

+ Nopea ottaa käyttöön, ei vaadi suurta oppimiskäyrää.

+ Hyvä ja nopea asiakastuki (englanninkielinen) ja jatkuvasti kehittyvä alusta, joka varmistaa että sivut toimivat myös tulevaisuudessa ja alusta pysyy kehityksessä mukana.

- Rajallinen joustavuus. Squarespace on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi ja yksinkertaiseksi käyttää, mutta tämä tarkoittaa, että se on vähemmän joustava yrityksille, jotka tarvitsevat jotakin hyvin spesifejä ominaisuuksia tai monimutkaista sivustoa. Jos yrityksellä on esimerkiksi erikoistarpeita verkkokaupan, monivaiheisten lomakkeiden tai vaikkapa jäsensivustojen osalta, Squarespacen joustavuus ei välttämättä riitä.

 

Wordpress — Monipuolinen ja lähes rajattomat mahdollisuudet tarjoava tekninen alusta vaativampiin tarpeisiin

WordPress on joustava ja laajasti käytetty alusta, joka tarjoaa lähes rajattomat muokkausmahdollisuudet sekä visuaalisiin että toiminnallisiin tarpeisiin. Tämä tekee siitä loistavan valinnan erityisesti yrityksille, joilla on uniikkeja vaatimuksia verkkosivuston suhteen tai jotka haluavat skaalautuvan alustan kasvavan liiketoiminnan tueksi.

WordPressin avoimen lähdekoodin ansiosta käyttäjät voivat hyödyntää tuhansia ilmaisia ja maksullisia lisäosia sekä teemoja. Tämä mahdollistaa sen, että lähes minkä tahansa toiminnon lisääminen ja kustomointi on mahdollista – mutta toisaalta WordPress vaatii reilusti enemmän teknistä osaamista ja ylläpitoa verrattuna moniin suljettuihin alustoihin, kuten Squarespaceen.

 

Wordpress Plussat ja miinukset

+ Avoimeen lähdekoodiin perustuva, ilmainen alusta. Mutta huomiona, että maksat kuitenkin domainista, webhotellista ja mahdollisista teemoista sekä lisäosista).

+ Laaja muokattavuus ja laajennettavuus: WordPressin koodia voi muokata vapaasti, ja tarjolla on tuhansia teemoja ja lisäosia, joilla sivuston ulkoasua ja toiminnallisuuksia voi räätälöidä lähes rajattomasti.

+ Erinomainen valinta monipuolisiin verkkokauppoihin: WooCommerce-lisäosa mahdollistaa verkkokaupan rakentamisen täysin integroituna osana WordPress-sivustoa, ja sitä voi skaalata helposti kasvavien tarpeiden mukaan.

+ Yhteensopivuus ja integroinnit: WordPress on yksi käytetyimpiä alustoja maailmalla ja se on siksi yhteensopiva lähes kaikkien suosittujen kolmansien osapuolien palveluiden ja integraatioiden kanssa (kuten sähköpostimarkkinointiohjelmat, analytiikkaohjelmat ja varausjärjestelmät).

- Tekninen oppimiskäyrä: WordPressin käyttö ja laajojen ominaisuuksien hallinta vaatii enemmän opettelua, ja kustomointien toteuttaminen voi vaatia koodaustaitoja. Aloittelijoille oppimiskäyrä voi olla jyrkkä, etenkin jos tavoitellaan hyvin spesifiä ja ainutlaatuista lopputulosta.

- Ylläpitovastuu ja tietoturva: WordPressin käyttäjän vastuulla on huolehtia säännöllisistä päivityksistä sekä varmistaa sivuston tietoturva. Lisäksi WordPress-sivusto tarvitsee toimiakseen erillisen palvelimen tai webhotellin, ja turvallisuuden ylläpito vaatii ylimääräisiä lisäosia ja varotoimia.

- Kustannukset ja monimutkaisuus: Vaikka itse WordPress-ohjelmisto on ilmainen, monet lisäosat ja teemat ovat maksullisia, ja etenkin yrityksen kasvaessa voi tulla tarvetta maksaa premium-tasoisista ratkaisuista ja palveluista.

 

Mikä alusta siis sopii juuri sinun yrityksellesi parhaiten?

Tiivistetysti voidaan sanoa, että Squarespace on paras valinta, kun tarvitset nopeasti ja helposti käyttöön otettavan alustan, joka ei vaadi suurta teknistä osaamista, mutta tarjoaa tyylikkäitä ratkaisuja erityisesti pienyrityksille ja palveluntarjoajille.

WordPress taas sopii parhaiten yrityksille, jotka tarvitsevat skaalautuvan ja täysin räätälöitävän sivuston vaativilla toiminnoilla, kuten laajoilla verkkokaupoilla tai monimutkaisilla sisällönhallintaratkaisuilla.

Lisäksi muita kiinnostavia vaihtoehtoja joihin voi tutustua ovat mm. Webflow ja Showit. Webflow on erinomainen valinta suunnittelijoille, jotka kaipaavat hyvin pitkälle muokattavaa designia ilman koodausta. Se on pidemmälle räätälöitävissä kuin esimerkiksi Squarespace, mutta ei ole välttämättä yhtä helppokäyttöinen - eli vaatii taas hieman pidemmän oppimiskäyrän. Showit on myöskin hyvin vapaasti räätälöitävä visuaalinen alusta, joka vaatii tarkempaa työstämistä ja enemmän syventymistä, mutta mahdollistaa myös hyvin spesifejä visuaalisia toteutuksia.

Lopulta päätökseen alustan suhteen vaikuttaa eniten se miten vaativia tarpeita yritykselläsi nettisivujen suhteen on - ja kuinka paljon olet valmis panostamaan sivuston käytön opetteluun ja ylläpitoon.

 

Kun sopiva alusta on valittu, on aika keskittyä nettisivujen toteutukseen ja sisältöjen tuottamiseen

Nappaa tästä talteen ilmainen checklist erottuvien sisältöjen suunnittelun tueksi. Liityt samalla sähköpostilistalleni, jossa jaan lisää ajatuksia ja vinkkejä erottuvan yritystoiminnan ja digitaalisen esilläolon rakentamiseksi. Saat lisäksi brändityökirjan, jonka avulla kiteytät oman brändisi erottautumistekijät!

Peppi Kankkunen

Pienyrittäjän luova kumppani, verkkosivujen ja brändi-ilmeiden kehittäjä ja digi sisältöjen tuottaja

https://www.peppicreative.com
Edellinen
Edellinen

Miten luodaan erottuva ja mieleenpainuva brändi-ilme

Seuraava
Seuraava

Mistä muodostuu tunnistettava ja erottuva brändikokemus